Γιατί να συμμετέχεις ενεργά σε μία κοινότητα;

Η ενεργή ενασχόληση με μία κοινότητα, π.χ. ένα forum ή την κοινότητα ενός λογισμικού, για κάποιους θεωρείται μη σημαντική και ανούσια. Ωστόσο, η προσωπική μου άποψη, είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος ενεργά!

Είναι κάτι που έχω συμπεράνει ύστερα από την ενασχόληση με διάφορες κοινότητες, οι οποίες με απασχολούν ή με απασχολούσαν κατά καιρούς.

Αν το σκεφτώ αρκετά, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος πιο ενεργά. Θα προσπαθήσω λοιπόν να καταγράψω μερικούς από αυτούς που προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικούς.

  1. Σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις νέα άτομα, με κοινά ενδιαφέροντα που θα μπορείτε να συζητάτε και αναπτύσσετε ενδιαφέροντα θέματα και projects. Μέσα από την επικοινωνία με άλλα άτομα, συχνά δημιουργούνται νέες ευκαιρίες που δεν θα μπορούσατε να έχετε προβλέψει.
  2. Μέσα από την ενασχόληση σου με αυτή, μπορείς να μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα, που ενδεχομένως μέχρι τότε να μην σου είχαν χρειαστεί. Ακούς για παράδειγμα για μία νέα τεχνική ή τεχνολογία, και αμέσως έχεις τα πρώτα στοιχεία για να ξεκινήσεις τη μελέτη σου πάνω σε αυτό.
  3. Βρίσκεις εύκολα λύση σε προβλήματα που προκύπτουν. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτεις κάθε φορά τον τροχό όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Η πλειοψηφία αυτών, αν όχι όλα, έχουν συμβεί και σε άλλους και όλο και κάποιος θα έχει βρει λύση.
  4. Επιπλέον, όσο καλή και να είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάστηκες για να χρησιμοποιήσεις κάτι δικό της, π.χ. ένα plugin, ένα theme ή οτιδήποτε ενδιαφέρει την κοινότητα, όλο και κάτι μπορεί να της έχει ξεφύγει και να μην λειτουργεί σωστά. Όταν βρεθείς, λοιπόν, σε τέτοια κατάσταση, πολύ συχνά η λύση θα σου έρθει πιο γρήγορα από την κοινότητα, παρά από το ticket που θα ανοίξεις στην εταιρεία. Είναι άλλωστε και λογικό λόγω του διαφορετικού αριθμού που ανήκουν στην μία και στην άλλη ομάδα (κοινότητα και εταιρεία αντίστοιχα). Μπορεί να μην είναι πάντοτε η λύση στο πρόβλημα σου, αλλά θα έχει γίνει μία προσπάθεια από κάποιον για να σε βοηθήσει.
  5. Η ενεργή κοινότητα είναι αυτή που θα κάνει ένα λογισμικό ή μία τεχνολογία να ξεχωρίσει, έναντι των άλλων. Είναι ένα από τα βασικά κριτήρια άλλωστε για να επιλέξει κάποιος την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι και ένα από τα σημεία που κάνει το WordPress να ξεχωρίζει, σε σχέση με άλλα. Διαθέτει μία τεράστια κοινότητα, με εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, και αμέτρητα λήμματα για οτιδήποτε χρειαστείς.
  6. Σαν τελευταίο, θα πω ότι έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις και εσύ άλλους χρήστες, και ας μην είσαι expert σε αυτό που κάνεις. Είναι καλό όταν εκτιμάς κάτι, να υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση που θα προσφέρεις και εσύ και δεν θα περιμένεις μόνο να σου δώσουν. Μπορεί να φαίνεται απλό ή αρκετά “ρομαντικό”, αλλά είναι πολύ σημαντικό και σε κάνει να αισθάνεσαι καλά όταν καταφέρεις να βοηθήσεις κάποιον να βρει λύση σε αυτό που τον απασχολεί.

Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους που με κάνουν να θέλω να ασχολούμαι ολοένα και περισσότερο με διάφορες κοινότητες, όπως η WordPress Greek Community, και να προσφέρω σε αυτές. Φυσικά οι κοινότητες λογισμικού αποτελούν απλά ένα παράδειγμα, το ίδιο ισχύει για κάθε είδους κοινότητα, ανεξάρτητα από το θέμα με το οποίο ασχολούνται.

Μην τα περιμένετε όλα από τους άλλους, πείτε τη γνώμη σας και βοηθήστε και εσείς όπου μπορείτε! Σίγουρα μπορείτε!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × 5 =