Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «25 χρόνια εκεί που υπάρχει ανάγκη»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα την 1η Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους, έκλεισαν αισίως τα πρώτα 25 χρόνια δράσης τους.

Πρόκειται για μια ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, με ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Πάντα γνώριζα τι και πώς, έστω και επιφανειακά, από όσα άκουγα. Μέχρι που αποφάσισα να αναζητήσω περαιτέρω το έργο τους και να καταλάβω περισσότερα. Από τότε, αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο και να στηρίζω στο βαθμό που μπορώ τις δράσεις τους. Και αυτό γιατί το συμπέρασμα που εισέπραξα γνωρίζοντας τους, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και με την προσωπική επαφή ήταν ένα.

25 δύσκολα χρόνια γεμάτα ένταση και πράξεις που συμβάλλουν για ένα καλύτερο αύριο. Κάθε φορά εκεί που υπάρχει ο κίνδυνος. Εκεί που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια!

Παραθέτω παρακάτω ένα μέρος από τη σχετική ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αθήνα 1η Σεπτεμβρίου 2015 –  Εδώ και 25 χρόνια οι άνθρωποι του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να σώζουν ζωές εκεί που υπάρχει ανάγκη, παραμερίζοντας τις δικές τους ανάγκες. Σε αυτούς τους ανθρώπους επέλεξε το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης να αφιερώσει την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυσή του με μια νέα ραδιοτηλεοπτική καμπάνια. Με κεντρικό μήνυμα «25 χρόνια δεν γιορτάζουμε εδώ, γιατί είμαστε εκεί που υπάρχει ανάγκη», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θυμούνται και μας θυμίζουν πως όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη και όχι τη φυλή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Ο Χρήστος, χειρουργός στο Νότιο Σουδάν, η Λία, νοσηλεύτρια στην Κω, ο Κώστας, τεχνικός στη Σερβία και η Χριστίνα, συντονίστρια αποστολής στην Ινδία, στέλνουν ευχές στους αγαπημένους τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά τους. Είναι οι πρωταγωνιστές του νέου τηλεοπτικού σποτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστούν μαζί με χιλιάδες μέλη της οργάνωσης, στις ζωές των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί βάζουν στην άκρη σημαντικές προσωπικές στιγμές με τους δικούς τους εδώ, για να βρίσκονται εκεί που υπάρχει ανάγκη. Στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, εκεί που κανείς άλλος δεν θέλει ή δεν μπορεί να φτάσει. Εκεί που η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Εκεί που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια διακυβεύεται. Εκεί που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν περισσότερους από εννέα εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο.

Δείτε το νέο τηλεοπτικό σποτ εδώ:

Ιστορική αναδρομή

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύονται το 1971 στο Παρίσι από μία ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ιατρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως με 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες και προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες. Το 1990 Έλληνες γιατροί δημιουργούν το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα της οργάνωσης στο εξωτερικό. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, περισσότεροι από 500 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί, οικονομικοί διαχειριστές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από 50 χώρες, χάρη σε περισσότερους από 200.000 συμπολίτες μας που έχουν υποστηρίξει οικονομικά το ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ως μέρος του παγκόσμιου ιατρικού ανθρωπιστικού κινήματος, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμμετέχει τα τελευταία 25 χρόνια σε αποστολές για την αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών του πλανήτη, όπως το τσουνάμι στην Ινδονησία, ο σεισμός στην Αϊτή και ο τυφώνας στις Φιλιππίνες. Συνδράμει σε ανθρωπιστικές κρίσεις με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, η γενοκτονία στη Ρουάντα, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, η εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η προσφυγική κρίση στις ευρωπαϊκές ακτές. Παίρνει μέρος στη μάχη κατά μεγάλων επιδημιών με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως το HIV/AIDS, η φυματίωση, η ελονοσίακαι ο Έμπολα.

Στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά την πρώτη τους παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Λέρου το 1991, έχουν αναπτύξει, μεταξύ άλλων, δράσεις για τους σεισμόπληκτους στο Αίγιο και την Αττική, προγράμματα παροχής ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώρα,δράσεις κατά της ελονοσίας στη Λακωνία και ιατρικής φροντίδας σε αστέγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα.

«Το Eλληνικό Tμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετρά 25 χρόνια δράσης γεμάτα εμπειρίες, αγωνίες, νίκες και προκλήσεις. Εδώ και 25 χρόνια οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο πλευρό εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στέλνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους ανθρώπους μας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα προγράμματά μας σε όλο τον κόσμο,  στους ασθενείς μας που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά και στους υποστηρικτές μας που χωρίς εκείνους όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά», σημειώνει η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Με τη νέα αυτή καμπάνια ευαισθητοποίησης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ζητούν την υποστήριξή μας για να συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Για να παρέχουν φροντίδα σε όσους αντιμετωπίζουν τον πιο άμεσο και σοβαρό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων ή των αντιμαχόμενων πλευρών. Για να έχει και ο τελευταίος ασθενής στον πλανήτη πρόσβαση σε άμεση διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Για να σώζονται όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Δείτε το ειδικό αφιέρωμα στα 25 χρόνια δράσης του ελληνικού Τμήματος μέσα από ανθρώπινες ιστορίες στο 25years.msf.gr, και στηρίξτε τη δράση του κάνοντας μια δωρεά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nine + 6 =