Ο παράγοντας ταχύτητα φόρτωσης

Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να κρατήσει κάποιον νέο επισκέπτη και να τον κάνει να την επισκεφτεί ξανά και να αρχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που παρέχει. Επίσης είναι ένα στοιχείο που θα τον επηρεάσει στη διαμόρφωση μιας πρώτης άποψης και θα τον πείσει για το εάν η προσπάθεια που γίνεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι αρκετή σοβαρή, ώστε να τον κάνει να την εμπιστευθεί και να την χρησιμοποιεί. Ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ιστοσελίδων, για παράδειγμα σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σχετικά με το διαδίκτυο, η σημασία της ταχύτητας φόρτωσης είναι ακόμη μεγαλύτερη, για αυτό θα πρέπει να την λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του ο διαχειριστής της ιστοσελίδας.

Στη συνέχεια θα αναφέρω ορισμένους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης ή loading time μιας ιστοσελίδας, χωρίς ωστόσο να είναι οι μοναδικοί.

– Φόρτωση μεγάλου όγκους γραφικών στοιχείων/εικόνων

Ένα από τα συχνότερα λάθη που επηρεάζουν σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης μια ιστοσελίδας, είναι η προσθήκη πολλών γραφικών στοιχείων σε αυτήν. Γραφικά στοιχεία που υπάρχουν, είτε στο περιεχόμενο της σελίδας, π.χ. σε ένα άρθρο, ή διάσπαρτα μέσα σε όλη τη σελίδα. Συχνά βλέπουμε αυτά τα γραφικά στοιχεία να είναι διαφημίσεις. Πολλοί θεωρούν ότι προσθέτοντας πολλές διαφημίσεις μέσα σε μία ιστοσελίδα, θα καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, χωρίς να κουραστούν. Στην αρχή μπορεί να υπάρξουν λίγα παραπάνω κλικ στις διαφημίσεις, τα οποία συνήθως θα έχουν γίνει καταλάθως, ωστόσο, στη συνέχεια το αποτέλεσμα θα είναι μόνο αρνητικό. Καθώς οι πολλές διαφημίσεις “κουράζουν” τον επισκέπτη και τελικά τον κάνουν να μην ασχολείται με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

– Κακή ποιότητα κώδικα

Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει την ταχύτητα φόρτωσης ενός site είναι η ποιότητα του κώδικα του. Ο κώδικας θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο καθαρός και σύντομος και να μην υπάρχουν περιττά στοιχεία που “λερώνουν” και μεγαλώνουν τον κώδικα. Έτσι θα πρέπει να αφαιρούνται γραμμές κώδικα που δεν ωφελούν σε κάτι, και όταν υπάρχουν αρκετές επιλογές για την υλοποίηση κάποιας ιδέας, συνήθως, να επιλέγεται η πιο σύντομη.

Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, οπότε εάν είστε αρχάριος, χομπίστας κτλ., καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων, ώστε να αναλάβει την ιστοσελίδα, ή εάν έχετε κάνει μία απόπειρα μόνοι σας, να σας συμβουλέψει να βελτιώσετε την ήδη υπάρχουσα.

– Χρήση “άχρηστων” πρόσθετων

Το συγκεκριμένο στοιχείο συνδέεται αρκετά με το προηγούμενο, όμως, θα ήθελα να κάνω μία αναφορά και σε ένα άλλο κομμάτι που αφορά τα πρόσθετα. Αρχικά, όπως καταλαβαίνετε η χρήση πρόσθετων, μεγαλώνει τον κώδικα σας, και σε συνδυασμό με τον κακής ποιότητας κώδικα που υπάρχει κάποιες φορές, καθυστερεί τη φόρτωση της ιστοσελίδας σας. Αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω είναι το να σκέφτεστε καλά τις λειτουργίες της ιστοσελίδας και να μην προσθέτετε πρόσθετα που δεν θα σας χρησιμεύουν πραγματικά, επειδή σας φάνηκαν καλά και θελήσατε να τα δοκιμάσετε ή σκεφτήκατε γιατί να μην υπάρχει και αυτό στη σελίδα μου. Με αυτό το σκεπτικό θα έχετε πρόσθετα που δεν σας χρησιμεύουν πραγματικά, οπότε κακώς υπάρχουν ακόμη στα αρχεία του site σας.

– Κακή επιλογή εταιρείας φιλοξενίας ιστοσελίδων

Τέλος, θα κλείσω με μία αναφορά σε έναν ακόμη πολύ σημαντικό παράγοντας για την ταχύτητα φόρτωσης μίας ιστοσελίδας, που δεν είναι άλλος από την επιλογή της εταιρείας που θα φιλοξενήσει το site σας. Η επιλογή εταιρείας φιλοξενίας θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Για αυτό και η επιλογή δεν θα πρέπει να γίνεται με μοναδικό σκεπτικό τα χρήματα που θα δαπανηθούν. Η εταιρεία που θα αναλάβει τη φιλοξενία της ιστοσελίδας θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να χειρίζεται κατάλληλα τους servers τις, να χρησιμοποιεί το κατάλληλο λογισμικό, αλλά και να μπορεί να σας συμβουλέψει σε περίπτωση που γίνεται κάτι λάθος στη σελίδας σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × two =